אשה כשרה

טור אורח

09/14/2024

18:40

AdobeStock_110454811_Preview

הרה״ג ברוך צבי גרינבוים

ראש השנה

יום הרצונות הטובים
ראש השנה נקרא יום הזכרון.
מדוע?
כי ר”ה הוא יום דין של ‘גילוי הרצונות’.
לא יבדקו אותך איך התנהגת בשנה החולפת, וכמה מצוות או עבירות עשית – את זה יבדקו איתך ביום כיפור.
אתה כן תיבדק; איך אתה באמת רוצה שהשנה הבאה תיראה אצלך ?
מה באמת אכפת לך ?
מה אתה מוכן לתרום לעולם סביבך – כדי שהמלך יהיה נוכח בו יותר ?
ככל שתביא לדיון בענינך יותר רצונות טובים –
ככה תקבל מ’שופט הרצונות’ שנה טובה – שבה הוא יזכור לך רק את הרצונות הטובים…

שנה טובה
מבית חלקי בקהילתי

סטטוס
לשבת

שו”ת נשות חלקי | עם הרב זאב קצנלבוגן

אם אני לא מסוג הנשים הכשרות שעושות רצון בעלן? אני אדם חזק, עם אופי חזק ובאופן כללי עצמאית בצורת החשיבה שלי ובהשקפה שלי. קשה לי הרעיון שאצטרך להתאים את ההשקפה שלי לזו של בעלי (וזה עוד בלי לדבר על הפן הטכני של עושה רצון בעלה). באופן כללי חשוב לי שתהיה הדדיות בוויתורים, ושהוא יהיה גם בעל כשר שעושה רצון אשתו. אני צריכה פשוט להוריד ראש ולשנות את האופי שלי?

שלום וברכה, לפני שאתייחס לדברים באופן ממוקד, אני רוצה לומר דבר פשוט. קשר בין איש לאשה צריך להיות קשר של חברות. כך לפחות מכנה זאת הנביא מלאכי: “והיא חברתך ואשת בריתך”. נראה לי שאם מפסידים את החברות, כל הכללים שאנחנו יודעים לצטט כמו “מכבדה יותר מגופו” או “עזר כנגדו” או “עושה רצון בעלה” עלולים להתעוות לחלוטין, ולהפוך לכללי נימוס ריקים מתוכן. חברות היא מערכת יחסים בין שני נפרדים שמתחברים ביניהם לאחד. חברות היא נעימה, מזינה הדדית, ומשלימה חסרים. באופן כללי היא הופכת את החיים למתוקים יותר. דרך הכותרת הזו נראה לי נכון יותר ללמוד את דברי התורה ודברי חז”ל.

אתן דוגמא בהתייחס למה שכתבת. אנו מרבים לצטט את מאמר חז”ל המובא על יעל אשת חבר הקיני שאשה כשרה עושה רצון בעלה. המדרש אינו מרחיב ומסביר אודות הביטוי המעשי של אמרה זו, ומעניין לראות היכן המשפט הזה מופיע בהלכה. הרמ”א בתוך סימן בשולחן ערוך הדן במערכת החיובים של הבעל לאשתו מול החיובים של אשה לבעלה: הבעל חייב בעשרה דברים והאישה בארבעה. מערכות החיובים אינן נזקקות לאנשים נורמליים, אלא כמסגרת למקרים מאתגרים או יוצאי דופן.

האם ניתן להתקזז בחיובים של אחד מול השני? ישנה אופציה כזו לפעמים. האם זה מומלץ? כמובן שלא, שהרי בתנאים נורמליים זה פשוט חלק מחיים טבעיים. בסוף הסימן הזה, מביא הרמ”א את הציטוט לגבי אשה כשרה העושה רצון בעלה. כלומר, בעברית פשוטה יותר, ניתן להתחשבן, אבל תפסידו את החברות… הכניסה לחשבונות קטנים אולי תוציא אותנו צודקים אבל תפסיד לנו את העיקר.

אז מה כן כתוב לנו פעמים רבות? שימו לב לטבעים הגבריים מול הטבעים הנשיים. לגברים יש הרבה נקודות חוזק אך גם נקודות חולשה משמעותיות. לנשים גם כן יש הרבה נקודות חוזק אך גם להן למרבה הפלא יש נקודות חולשה. החברות הבריאה, מטרתה להשלים זה לזו וזו לזה את החלקים החסרים, ובצורה כזו נוכל להנות מכל העולמות.

את העקרונות הללו ביטאו חז”ל בשפתם. למשל, גברים פעמים רבות מונעים מתחושת חוזק, לכן אם גבר מקבל מאשה כבוד (כשר או כמלך…), סביר להניח שהוא יוכל לתת תפוקה טובה יותר. אשה בטבעה עסוקה רבות באסתטיקה ובמשפחה, לכן אם גבר יאפשר לה את זה בצורה נוחה ונעימה (יותר מגופו…) סביר להניח שהיא תהיה יותר במיטבה.

אלו רק דוגמאות, והן לא חייבות להיות רלוונטיות בכל מקום ובכל מצב. אבל העיקרון לא משתנה: חברות בריאה יושבת על נקודות חוזק ונקודות חולשה. עם נקודות החוזק אנחנו משתמשים להעצים את השני, ואילו את נקודות החולשה אנו מעצימים בתוכנו דרך נקודות החוזקה של השני. והעיקר, לא לשכוח להשקיע בחברות הזו, ואז פשוט להנות ממנה.

בעולם מתקדם, כשאת מנהלת צוותים, רוכשת ידע, ומרימה פרויקטים – את לא משאירה את הרוחניות מאחור! התוכנית החדשה לנשואות מבית הזכות ליהדות בשיתוף עם נשות חלקי מרימה את הכפפה.

https://lp.smoove.io/1f1i כנסי כאן כדי שגם את תרגישי שייכת. מעוניינת לשלוח שאלה לרב, כתבי ל[email protected].

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד כותרות

טורים

למה לא מבקשים סליחה ב'סליחות'?

אקטואליה

הקונספציה של ימים נוראים

כללי

איומים ונוראים

זוגיות

האיש שחשב שאשתו קובעת

אולי יעניין אותך גם

AdobeStock_743150453_Preview
הלכות שונות לבין הזמנים
סגור נגישות