תכנון נכון. אלו הן מילות המפתח להתנהלות נבונה בחיים. כאשר יש לנו תכנית, אנחנו יכולים להתנהל לפי מטרות ויעדים, לבחון את עצמנו ואת ההצלחות והכישלונות שלנו, וגם לחשב מסלול מחדש אם צריך. כך זה בכל תחום בחיים. כשיש לנו תכנית טובה, התועלת בה קיימת גם אם פה ושם אנחנו חורגים ממנה, כי התועלת בתוכנית היא קודם כל בעצם קיומה. כשיש מולנו קווי מתאר, יש לנו סדר ויכולת להגדיר מה אנחנו עושים, באיזה שלב אנחנו נמצאים, ומה צורת ההתקדמות הרצויה.
גם החיים הרוחניים של כל יהודי מלאי תוכניות וקווי מתאר. במקורות אנחנו מוצאים כל מיני צורות של תכנון וסדר בעבודת ה'. כך לדוגמא, הברייתא המפורסמת של רבי פנחס בן יאיר [עבודה זרה דף כ:] "תורה מביאה לידי זהירות, זהירות מביאה לידי זריזות וכו'. הרמח"ל בספרו "מסילת ישרים" מאריך לבאר את דרכי עבודת ה' בכל שלב ושלב על פי ברייתא זו. עם זאת ברור ש"מסילת ישרים" נועד לכולם, ולא רק למי שעולה במדויק בסולם שהציב רבי פנחס בן יאיר. סדר הדברים חשוב להבנת דרכנו בעבודת ה', להבין מהו עיקר ומהו טפל, לחדד את המטרות, ולפיכך הוא רלוונטי לכולם.
כך גם במשנה הידועה באבות: "הוא היה אומר, בן חמש שנים למקרא, בן עשר למשנה, בן שלש עשרה למצות, בן חמש עשרה לתלמוד, בן שמונה עשרה לחופה, בן עשרים לרדוף, בן שלשים לכוח, בן ארבעים לבינה, בן חמישים לעצה, בן שישים לזקנה, בן שבעים לשיבה, בן שמונים לגבורה, בן תשעים לשוח, בן מאה כאילו מת ועבר ובטל מן העולם". גם מי שלא צמוד לסדר זה לגמרי, יכול להבין ממשנה זו את סדר הדברים בעבודת השם.
ניתן דוגמא מעשית: בן י"ח לחופה. כיום רובנו לא נישאים בגיל 18. אף על פי כן אפשר ללמוד מכך דרך בעבודת השם. המהר"ל מסביר [בדרך חיים] שעד גיל 18 האדם צומח בקומתו ומגיע לשיא גובהו, ולכן מעתה שכבר נשלם בגופו – ראוי לו להשלים עצמו באישה.
יש כאן יסוד אדיר: טעות היא לחשוב שאדם נולד קטן מאד והולך וגובה רק עד סביבות גיל 18. האמת היא שהאדם הוא יצור שאמור לצמוח תמיד. בלי הפסק. בתחילה הוא צומח בגוף אחד. לאחר מכן הצמיחה ממשיכה על ידי גופים נוספים. אבל תמיד תמיד האדם צומח. הגדלות האמיתית של אדם נמדדת ביכולת שלו להשפיע על סביבתו. בתחילה על אשתו וילדיו, ובהמשך על כל המעגלים הסובבים אותו.
היכולת שלנו להיות נוכחים ומשפיעים בחייהם של הסובבים אותנו איננה רק מעלה בעלמא, אלא היא דרך משמעותית בעבודת השם. זה חלק בלתי נפרד מהתפקיד שלנו בעולם, ובמקומות שבהם ה' שם אותנו. בין אם מדובר על סביבת עבודה, לימודים, או הקהילה השכונתית, הגדלות שלנו נמדדת ביכולת לייצר אמירה, להשפיע, להיות משמעותיים ונוכחים, לחבר עוד ועוד אנשים לערכים שאנחנו מאמינים בהם. לראות אלו עוד אנשים בסביבתי עדיין אינם מחוברים לקהילה. להיות "אקטיביסטיים" בעבודת השם.
תגובה אחת
Wow, wonderful blog structure! How long have you
been blogging for? you make running a blog look easy.
The whole look of your web site is magnificent, as well as the content!
You can see similar: dobry sklep and here sklep online