Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the sogoacc domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/vhosts/chelki.co.il/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 6114
Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the happy-elementor-addons domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/vhosts/chelki.co.il/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 6114 הלכתי לראות את כל השיעורים בעצמי - חלקידלג לתוכן
דף הבית » קהילה » הלכתי לראות את כל השיעורים בעצמי
הלכתי לראות את כל השיעורים בעצמי
יאיר פרוש, יזם 'חלקי בקהילתי' באלעד, מסביר איך תפקידו כגבאי
מערכת חלקי
11/11/2022
07:12
הרה״ג ברוך צבי גרינבוים
פרשת תולדות
אבא, מי הרב שלנו ? מה עושה יהודי כשיש לו בחיים דאגות וספקות? מרבקה אמנו מלמדת את כולנו מה עושים. “ויתרוצצו הבנים בקרבה ותאמר א’כ למה זה אנוכי? – ותלך לדרוש את ה’ – כלומר, שהיא הלכה לבית מדרשו של שם לשאול מה משמעות הקושי שהיא חווה, והיא קיבלה תשובות שהניחו את דעתה, ולמרות שעשיו הוא לא בשורה כל כך ’משמחת’, אבל התמונה התבהרה – היא קיבלה משמעות לקושי.. מכאן, שכליהודי יש רב מוסמך ונגיש, שהוא יכול לשאול ולהתייעץ איתו מה ואיך לעשות באתגרי החיים – הוא יקבל ממנו כח ובהירות לעבור אותם יותר בקלות. אז אם הבן שלך ישאל: אבא, מי הרב שלנו? כדאי לך – גם בשבילו – שתהיה לך תשובה מרגיעה.. (חלקי בקהילתי)
יאיר פרוש, יזם ‘חלקי בקהילתי’ באלעד, מסביר איך תפקידו כגבאי קהילה בעיר סייע לו לגבש פתרונות לבוגרי ישיבות העמלים לפרנסתם ברחבי אלעד – כיצד השתתפות בשיעור משפיעה גם על תפילות במניין ואיך נכנס לתמונה אופנוע ים
מאת: ישי הבלין
“אני פועל מטעם חלקי בקהילתי כבר חצי שנה בערך. כגבאי של בית הכנסת ‘מאור שרגא’, בית כנסת גדול מאוד, הנושא תמיד העסיק אותי. אבל הביסוס של שיעור קבוע בליל שישי, מסודר ומאורגן, זה צבר תאוצה עם ההצטרפות שלי לחלקי”, כך פותח את השיחה עמנו יאיר פרוש, יזם חלקי בקהילתי בעיר אלעד.
נתחיל מהתחלה, איך הגעת בכלל לתחום הזה?
“בית הכנסת שלנו עצמו תמיד היה אבן שואבת לאנשים מחוץ לקהילה, שבאים לשיעורים שמתקיימים בו לאורך כל היום. בדף היומי, בהלכה ובאגדה. בבית כנסת אחר אני מארגן שיעור דף היומי קבוע ב-9 בבוקר, שלאחריו יש שיעור של שעה נוספת, בהלכה או סיכום של הדף היומי. השיעור הזה קיבל דחיפה חזקה בזכות ‘חלקי’. מי שמוסר את השיעור זה הרב שלמה פרלמן, דמות משמעותית שהציבור מאוד מתחבר אליה. השיעור הזה התחיל באופן עצמאי, ניסינו כל מיני רעיונות, ואז לפי שנה וחצי, החלטנו לעבור ללמוד דף היומי וזה באמת היה מאוד מוצלח, והיום יש למעלה מ-20 חבר’ה בשעה הראשונה, וקבוצה נאה מתוכם ממשיכה גם לשעה השנייה. בהמשך קיבלנו עזרה מגורמים שונים, ולאחרונה נכנסו לעניין ‘חלקי בקהילתי'”.
מה הייתה התרומה של ‘חלקי’ לשיעור?
“זה נתן לי דחיפה לדבר גם עם אנשים שלא גרים באזור כאן. אלעד מחולקת למה שנקרא האזור העליון והאזור התחתון, והיום ב”ה אנשים שגרים באזור התחתון של העיר מגיעים ברכב או באוטובוס כדי להשתתף בשיעור. זו אמנם אותה עיר, אבל זה אזור מרוחק, וזה רק מראה לי עד כמה הצורך משמעותי. מדובר בחבר’ה איכותיים עם ראש טוב, כאלו שלמדו בישיבות ורוצים ללמוד את הדף ברצינות וברמה גבוהה. בשיעור יש שאלות, אווירה טובה, לומדים יחד עם אווירה של חיוּת”.
“באותו מקום יש לנו בליל שישי שיעור שנפתח בזכות חלקי. שיעור באור החיים על פרשת השבוע. הרעיון הוא שכל אחד מחברי השיעור מדבר לפעמים. אנחנו גם חושבים קדימה על תכנון של נסיעות משותפות לגיבוש וחיבור”.
אז יש כאן גם התגבשות חברתית, מעבר לעניין התורני עצמו?
“מאז ש’חלקי’ נתנו את הדגש על העניין הקהילתי-חברתי, ההיבט הזה מתקיים גם בשיעור היומי בבוקר, וגם בליל שישי. אפשר לראות שגם כאלה שלא מצאו את עצמם בבית הכנסת, בזכות ההשתתפות בשיעור רואים אותם יותר בתפילות. הם מגיעים להתפלל שחרית כי אחר כך יש את השיעור, ויש להם גם הרבה יותר תחושת שייכות. יש אפילו אחד שעבר מאלעד לראש העין, והוא עדיין מגיע ולא מפספס יום בשיעור, ובדרך כלל הוא מגיע גם לשיעור בליל שישי”.
“אם נדייק, אין כאן קהילה חדשה, כי יש כאן קהילה גדולה של ‘מאור שרגא’. למעשה בזכות התפקיד שלי כגבאי ב’מאור שרגא’ אני מכיר את השיעורים שמתקיימים שם לאורך היום, ואני יכול להפנות אנשים לשיעורים שיתאימו להם. הלכתי בשביל זה בעצמי לראות כל שיעור, כדי להבין למי כל שיעור יתאים. אני מכיר יהודי שסיפר לי שהוא נחלש בעניין של תפילות במניין, כי הוא לא מצא את עצמו, והיום הוא כבר במקום אחר בזכות החיבור לשיעור”.
מה התוכניות להמשך?
“קודם כל להגדיל ולהרחיב את השיעור בליל שישי. אולי להוסיף מרצים ורבנים אחרים. ובהמשך הרעיון הוא לפתוח בית מדרש שברוב שעות היום יהיו בו שיעורי דף היומי. כי אני רואה שזה משהו שמאוד תופס את האנשים. הדף היומי מאוד מקבע, וזה מה שמצליח בדרך כלל. הכוונה היא ללימוד ברמה גבוהה. שעה או קצת יותר, שבה נותנים את הנשמה. שהמגיד שיעור מתעניין ואכפתי. אני רואה שגם אם אני חושב שביום מסוים, למשל ראש חודש, אפשר לוותר על השיעור, המגיד שיעור מתקשר אלי ודוחף לא לוותר.
“וכמובן, כמו שאמרנו, מלבד העניין התורני יש גם תחושה משפחתית של המשתתפים. לאחד החברים יש אופנוע ים, אז נסענו לכינרת בבין הזמנים, והוא עשה סיבוב לכל הילדים. ישבנו יחד, שרנו ואכלנו, וכך חיזקנו גם את הקשר הקבוצתי, שזה נושא שנמשיך בעז”ה לעבוד עליו ולתמוך בו”.
יאיר פרוש, יזם 'חלקי בקהילתי' באלעד, מסביר איך תפקידו כגבאי קהילה בעיר סייע לו לגבש פתרונות לבוגרי ישיבות העמלים לפרנסתם ברחבי אלעד - כיצד השתתפות בשיעור משפיעה גם על תפילות במניין ואיך נכנס לתמונה אופנוע ים