טיפול עשרת אלפים לילד המקולקל

הרב דן טיומקין

11/17/2022

14:02

pexels-olia-danilevich-6349517

הרה״ג ברוך צבי גרינבוים

פרשת עקב

’ב ר א כ פ ר ץ’ . . .

ברכות התורה הובטחו בפרשתנו – “עקב תשמעון”- דהיינו על שמירת המצוות שאדם דש בעקביו.
הנה דוגמא ‘משעשעת’ למצווה שאדם דש בפיו ולאו דווקא בעקב.
שמעתם על המילה: ‘בראכפרץ’ ??
כולנו מברכים לפני שאוכלים – זה ברור.
אך אם תביטו לכיוון הפה של אחד שמתכונן להכניס לפה – תפוח למשל – תראו שלפעמים הוא ימלמל משהו מהיר וקצרצר תוך כדי התנועה שמכניסה את הפרי לפה. אם תחשבנו מה המילים שיכולות במציאות להשתחרר באותה שניה – תתקבל המילה המשונה:’בראכפרץ’..
בדוק..😂
העצה הטובה – לברך את הברכות בקול , ואם יש מישהו שיענה אמן על הברכה הזו – בטוח שאז הברכה תהיה שלימה..
(חלקי בקהילתי)

סטטוס
לשבת

שאלה: יש לנו בעיה עם הילד המתבגר שלי, הוא ממש הפך להיות ילד רע, מקולקל, הפסיק להיות שמור כמו שהיה תמיד, והתחיל להסתובב עם ילדים רעים שמשפיעים עליו ולהשתמש במכשירים רעים. הצילו. אולי תוכל למצוא זמן לפגישה כדי לתקן אותו?

נשאלתי את השאלה הזו פעמים רבות. תמיד כואב הלב לשמוע הורים שחרב עליהם עולמם, והילד  המתוק שלהם מתנהג כך, אבל לצערי, יש בבקשה הזאת כמה הנחות יסוד שאני חולק עליהן.

קודם כל אני לא חושב שהילד הפך להיות ילד רע. אין ילד רע, יש ילד שרע לו. המונחים ‘מקולקל’ או ‘שמור’, שייכים לתחום הקולינריה, לא לנשמות ולא לילדים של בורא עולם. כל יהודי הוא נשמה שחוצבה תחת כיסא הכבוד, ומתחיל את יומו ואומר: “אלוקי, נשמה שנתת בי טהורה היא”. בכל יהודי יש אור אינסוף שרוצה להתגלות, וגם אם עבר מה שעבר, וכעת הוא לא מתנהג כראוי, הוא לא מקולקל, כי ביסודו הוא תמיד נשאר טוב, יש בו פך שמן טהור. אז גם אם עכשיו הכלים שלו שבורים, ולא מצליחים להוציא לפועל את יופיו הפנימי של נשמתו, הכינוי והמיתוג של “ילד רע ומקולקל” פשוט אינו נכון, והוא רק מזיק, מקבע ומעכב את התיקון.

שנית, הדרך לתיקון ולשינוי שההורים מבקשים – אינה מציאותית. אני לא חושב שבפגישה אחת, ניתן לעשות טיפול עשרת אלפים, ולתת למישהו חיצוני לסדר את המצב ולהחזיר את הילד להיות צדיק. זה לא עובד ככה. אני לא חושב שאפשר לתקן מישהו אחר, בטח שלא ב”מיקור חוץ” שכזה. אפשר להעצים ולחזק, אבל בסוף כל אחד צריך לתקן את עצמו. אנחנו יכולים ללוות, לעודד, לתת מוטיבציה וכלים. “כי בתחבולות תעשה לך מלחמה” ויש דרכים להשפיע. אבל בסוף, המומחה היחיד שיוכל לתקן את הנער, זה הוא עצמו.

‏בדרך כלל, הנערים בכלל לא מסכימים להיפגש עם מישהו חיצוני שכזה. הם די שבעים מכל מיני מומחים חכמים מחוכמים שמנסים לחזק אותם ולשכנע אותם לשנות את מעשיהם. אני לא אומר שהם לא צריכים טיפול, לפעמים הם בהחלט זקוקים לתהליך מקצועי טיפולי, אבל כדי ללכת ולשתף פעולה עם טיפול כזה צריך הרבה כוחות נפש, צריך רצון ומוטיבציה, ולכן בדרך כלל הטיפול מחייב תהליך מקדים, שזה יכול להגיע באופן עקיף, דרך ההורים.

אם ההורים מודרכים באופן נכון, הגישה שלהם תהיה מדויקת, והיא תצליח להקרין ולהשפיע על הילדים, ותסייע להם לעשות בחירות טובות יותר. כאמור, יתכן שגם הילדים יצטרכו בסוף עזרה מקצועית, אבל אם הם לא ירצו בכך, הם לא באמת ישתפו פעולה, וסתם יבזבזו את זמנם (ואת כספנו). הדרך לגרום להם לרצות ולשתף פעולה, חייבת להתחיל בקשר, בהעצמה של הילדים, זה מה שייתן להם את כוחות הנפש ללכת או לשתף פעולה עם טיפול.

לסיכום, הבסיס של הכל הוא הקשר הטוב עם ההורים. זה החיסון, וזו התרופה שתאפשר תהליך מקצועי טיפולי. במקרה שהיחסים טעונים, כדאי לקבל הדרכת הורים מקצועית, שזו ההשתדלות המוצלחת ביותר, כדי לאפשר לילדים לעשות בחירות טובות יותר.

קרדיט תמונה: Photo by olia danilevich: https://www.pexels.com/photo/a-boy-brown-knit-cap-crying-6349517/

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד כותרות

כללי

כאן סובלים בכיף

טורים

הייאוש נעשה יותר נוח

חיי המעשה

המהמרים והממהרים

אקטואליה בהלכה

הלכות שונות לבין הזמנים

אולי יעניין אותך גם

WhatsApp Image 2023-09-22 at 09.32.21
מרגש: כך התכוננו ב'חלקי' סניף רחובות את יום כיפור
WhatsApp Image 2023-09-07 at 13.04.29
דף הקהילה - כ' אלול
WhatsApp-Image-2023-08-23-at-19.50.38
מה מעניין את החרדי העובד?
WhatsApp Image 2023-09-07 at 13.04.29
דף הקהילה - יט' אלול
הורדה (9)
"יצאת צדיק" פרק 1
סגור נגישות