מי סופר את הדמעות שלנו?

מישהו בכלל רואה את הדמעות שלנו, את הקשיים שלנו? מסר

הרב משה שמעון אופן

09/21/2022

19:37

pexels-ekrulila-3292556

הרה״ג ברוך צבי גרינבוים

פרשת בלק

בלעם והרשת החברתית
למרות נסיונותיו של בלעם לקלל את ישראל, כשהוא ראה ” את ישראל שוכן לשבטיו ” כלומר ’שאין פתחיהם מכוונים זה כנגד זה – שלא יציץ אחד לתוך אוהל חבירו’ או אז, הוא משנה את דעתו, מחליט לברך ואומר; ” מה טובו אוהליך יעקב “.
מה יש בעובדה הזו שאין בעם ישראל את תכונת המציצנות – כדי לשכנע אפילו רשע כמו בלעם – לברך את עם ישראל ?
כי העובדה שכל אחד מבין שיש לו בעולם תפקיד משלו, וכל מה שיש לו נועד כדי לממש את התפקיד שהוא רק שלו, כל זה מונע את הצורך להציץ לתוך הבית של השני, כי ’כל אחד והעניינים שלו’.
כשעין רעה כמו של בלעם רואה את זה, היא בעצם ’לא רואה’ כלום, אין לה שום כח, כי כל הכח שלה לראות ולהשפיע לרעה, זה עד כמה שהאדם עצמו מפקיר את ביתו לעיניים של כולם, ונותן להם להציץ..

כמה קל היום היה לבלעם להפעיל ’עין הרע’, בעולם שבו הרשת החברתית גורמת למציצנות של כולם בכולם..
הוא היה יושב לו בביתו משועמם, מדפדף להנאתו, ועוקב ומציץ באורח חייהם של חיות הרשת ושאר אישים ’קבצני לייקים’ – שמעלים כל הזמן על המוקד של ’עין רעה’ את ביתם ומשפחתם..

יהודי שיש לו עולם פנימי משל עצמו, שום לייק לא יגרום לו אושר- הוא פשוט יהיה מיותר..

סטטוס
לשבת

רק דמעה

ימים ספורים לפני ראש השנה שעבר קיבלתי טלפון נסער. על הקו היה יוגב, בחור צעיר שעשה את צעדיו הראשונים בעולמה של תורה. יוגב עבר תהליך אישי מורכב מאוד, הוא היה ‘על גג העולם’ במונחים מקומיים. יזם מצליח, צעיר שכבר ראה את המיליונים. יום אחד משהו נגע בו. הוא קרא מאמר שטלטל אותו, חיפש מעט יותר, ומפה לשם הוא הגיע לישיבה והחל ללמוד מידי יום כמה שעות בהתמדה.

בשיחת הטלפון שקיבלתי ממנו הוא היה על סף בכי. הוא סיפר שסיים שיחה עם אמא שלו, שלא תמכה בו בלשון המעטה, מאוד הפריעה לה הדרך בה הוא הולך, היא הרגישה שהיא מאבדת אותו ושהוא עוזב את כל מה שהיא השקיעה בו במשך שנים.

שוחחנו שיחה ארוכה, ליבנו יחד את האתגרים ואת האופן בו ניתן להמשיך לשמור על כבודה, לפייס את דעתה ובמקביל, כמובן, להמשיך בדרך העולה בית א-ל. בסיומה של השיחה יוגב ביקש לשאול שאלה אחת נוספת: רק אני ואתה יודעים, הוא אמר, רק אני ואתה יודעים כמה כאב-לב אני עובר. כמה דמעות אמא שלי שפכה בימים האחרונים. כמה צער, כמה קושי יש בתהליך פנימי ועמוק כזה. אתה חושב שזה משנה למישהו? נראה לך שלמישהו אכפת כמה מורכב התהליך מלא-החיבוטים-והקשיים שלי?

הימים היו, כאמור, קרובים לראש השנה. ביקשתי ללמוד אתו קטע קצר מדברי התוספות במסכת ראש השנה. בראש השנה אנו תוקעים מאה תקיעות. המספר הוא מדויק. מדוע?

בעלי התוספות מלמדים כי חכמינו תקנו זאת לזכר יבבות אחרות. יבבות של אם אחת. בספר שופטים מסופר על אדם בשם סיסרא. סיסרא עמד בראש צבא שבא להילחם בעם ישראל ונוצח בדרך ניסית. אימו, שהתרגלה כל ימיה לניצחונות-בזק של בנה, המתינה לחזרתו של סיסרא מהקרב. אך הפעם הוא לא חזר. וכך מתארת דבורה הנביאה, שופטת ישראל באותה התקופה, את דאגתה של האם לשלום בנה: בְּעַד הַחַלּוֹן נִשְׁקְפָה וַתְּיַבֵּב אֵם סִיסְרָא בְּעַד הָאֶשְׁנָב מַדּוּעַ בֹּשֵׁשׁ רִכְבּוֹ לָבוֹא מַדּוּעַ אֶחֱרוּ פַּעֲמֵי מַרְכְּבוֹתָיו (שופטים, ה כח).

מאה בכיות בכתה אם-סיסרא באותה העת. מאה יבבות יבבה מתוך דאגתה הרבה. ולזכרן של מאה הבכיות ההן, הורו לנו חכמים לתקוע מאה תקיעות כל שנה מחדש. מאה בדיוק, כמו המאה שלה. והשאלה מתבקשת – מה הקשר? מדוע דמעותיה של המרשעת הזו מהוות בסיס וטעם למניין תקיעות השופר?

***

יש כאן מסר חשוב לכל יהודי, אמרתי ליוגב. יש כאן מסר אותו בקשו החכמים להעביר לכל יהודי בכל מקום בעולם ששומע את תקיעת השופר.

מנין לנו מספר הבכיות של אם סיסרא? כי מישהו ספר. למישהו, שם למעלה, היה חשוב לדעת כמה בכיות בדיוק היא בכתה וכמה יבבות היא יבבה. כי כל תחושה נספרת, כל כאב נרשם. אפילו דמעותיה של אם של אדם שהגיע במטרה להשמיד את עם ה’, נמדדו בדיוק. ואם אישה כזו קבלה יחס מחבק כזה, ודאי שאלו שהא-ל ממתין לקריאתם זוכים ליחס אוהב ואכפתי כל-כך.

וכך קורא לנו השופר: דעו, יהודים יקרים! כל תחושה בלב, כל הרגשה קטנה, הכל עולה כעת לריבון כל העולמים. אל תזלזלו באף רגש קל! אל תמעיטו בערכה של אף התעוררות מינורית! כל רצון-טוב, כל מחשבה חיובית, כל אלה עולים היישר לשולחנו של הבורא ומתווספים לפרופיל החיובי אותו אנו בונים כעת!

***

אם אפילו דמעה אחת נחשבת, כמה מרומם לקבל על עצמו שעה שבועית שלמה ללימוד עם אח רחוק בZOOM? בלי מאמץ, בלי לעבוד לפני או אחרי. שעה אחת שבועית עם חברותא שאנו נשבץ לך. יחד, נאיר את העולם!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד כותרות

אקטואליה

אבלות חדשה ישנה

חיי המעשה

ערב חברה

אקטואליה בהלכה

כללי

ארץ ישראל שלנו

אולי יעניין אותך גם

A "Heder" an orthodox Jewish school
1965/01/01  Copyright © IPPA 03750-005-13  
                    Photo by Barzelai Avraham
התנערי מעפר החול
pexels-pixabay-161561
זכרונות מן העבר
_f33664f9-39b9-4ce5-9527-b38b301417be
לוח השנה היהודי - חלק ב'
WhatsApp Image 2022-07-28 at 18.26.55
ליל שישי של חלקי - הסיירת
מישהו בכלל רואה את הדמעות שלנו, את הקשיים שלנו? מסר חשוב שאנחנו לומדים ממספר התקיעות שאנחנו תוקעים
סגור נגישות