הפרעה שהיא גם מתנה

הרב דן טיומקין

01/05/2023

19:23

pexels-cottonbro-studio-4778611

הרה״ג ברוך צבי גרינבוים

פרשת קרח

איפה קורה ואיפה ‘אני’?!

לפעמים נשמעת אמירה: אם רק היה מעמד הר סיני גם בדור הזה – כולם יאמינו מיד בתורה ובגדולי ישראל.

קורח מלמד אותנו, שגם אם יפתחו לאדם את השמיים, ויראו לו את האמת בעיניים – שה' התגלה ובחר דוקא במשה רבינו להיות המנהיג, המידות הרעות והנגיעות האישיות ישבשו לו את השכל.

הוא יסביר לכולם שמה שהיה רלוונטי לאתמול – לא נכון להיום. ובעצם צריך להחליף את משה רבינו.

ובכלל, נראה לו שאני האיש שמתאים יותר להיות ‘משה’.

אני ואני ואני…

אם תרצו להחליט בסוגיות שונות – עם מי הצדק, תבדקו מי מהצדדים משתמש פחות במילים ‘אני ואני ואני’ ואיזה ‘אני ואני ואני’ יותר מרוויח מהסיפור.

סטטוס
לשבת

אני רוצה להכיר לכם את הבת שלי תמר. כשהיא הייתה בכיתה ט', המורה חילקה את הכיתה לכמה קבוצות, ונתנה להן משימת הגשה. כל קבוצה התבקשה לאסוף חומר על נושא מסוים ולהציג אותו שבוע אחר כך, מול כל הכיתה. הנושא שקיבלה הקבוצה של תמר היה 'דעות קדומות'. בעוד שאר החברות התמסרו לבקשה, למדו וחקרו, השקיעו והתכוננו, תמר לא שיתפה פעולה. היו לה חיכוכים חברתיים קודמים עם כמה מהבנות, ושיטת העבודה שלהן לא הייתה מקובלת עליה. בסופו של דבר היא די נותרה בחוץ, ולכולן היה מאד נח עם זה.

ביום ההגשה וההצגה של הבנות, צצו כמה בעיות: הסתבר שהמצגת שהוכנה נמחקה, ולא גובתה. הבנות היו בלחץ, לא הייתה להן שום דרך לשחזר ולהעביר את המצגת… חלק מהבנות ממש נכנסו להיסטריה, אבל דווקא תמר הצילה את המצב ולקחה פיקוד. בלי שאף אחד מינה אותה, היא פשוט אלתרה, נעמדה מול הכתה, ולמרות שהיא לא חקרה ולמדה את הנושא כלל, היא שאלה את בנות הכתה איזה אסוציאציות מעלה בהן המילה: "פליטים אריתראים". את התשובות היא כתבה על הלוח, שאלה שאלות שהמחישו עד כמה האמירות הללו אינן מבוססות, ובסוף, עשתה איסוף, שבו היא המחישה עד כמה כולנו מושפעים מדעות קדומות. הציון שהקבוצה כולה קיבלה בזכותה היה 100 עגול, הכי גבוה בכיתה!

יש הרבה דיבורים על 'הפרעת קשב', בעיקר בהֶקְשֵׁר של בעיות ואתגרים. סביב לימוד, סביב מיומנויות ניהול עצמי, סביב קשיים רגשיים, סביב שלל הבעיות והקשיים של מי שסובל מההפרעה הזו. כל מי שמכיר את ההפרעה יודע שזה נכון, ואי אפשר להתעלם מכך. רוב הספרים שעוסקים ב'הפרעת קשב' מדברים על החסרונות הללו, ומנסים לתת כלים להפוך אותם לפחות דוקרים, פחות מפריעים בחיים. יש גם הרבה דיבורים על ההרפתקאות השונות שילדי הקשב נוטים להסתבך בהם. על הסיכונים, על הסטטיסטיקות העגומות של אחוזי נשירה ושלל צרות אחרות. למרבה הצער, הנתונים אינם מומצאים, באמת יש להם יותר סיכויים להסתבך.

אבל ל'הפרעת קשב' יש גם צד חיובי, שמשום-מה לא מרבים לדבר עליו. יש לילדים האלו המון סיכויים להצליח. דווקא בגלל ההפרעה, יש להם דרכים מופלאות של פיצוי, ויש סל שלם של יכולות חזקות שמתגבשות להן, כמו לדוגמה (רשימה חלקית): יכולת אלתור, אינטואיציה חזקה, יצירתיות מתפרצת ומלאת הברקות, חשיבה מחוץ לקופסא, סקרנות, כושר מנהיגות, נכוֹנוּת מוגברת לקחת סיכונים, יכולת 'לשחות נגד הזרם', מצוינוּת במצב טורבו – התמקדות בפעילויות מהנות והתלהבות, אנרגיה חסרת גבולות, סלידה מצביעות וחתירה לכנות, יכולת למולטי-טסקינג של עשיית כמה פעולות במקביל, חוש צדק מפותח ונטייה לאמת, יכולת חמלה והזדהות, אכפתיות ונדיבות, דמיון גדול, טוֹנות של חן (צ'רמרים) וחוש הומור נהדר. נשמע מוכר?

ההכרה בחוזקות ובמעלות, היא זו שנותנת את נקודת המוצא לבניה עצמית. ההצלחות הקטנות, הן אלה שיבנו דימוי וערך עצמי של אדם מצליח. כמו תמר כאן, שבזכות אומץ, אלתור, יצירתיות ואינטואיציות בריאות, הצליחה להציל את חברות קבוצתה, וּלְזַכּוֹת אותן בציון מעולה. כדאי לנו, ההורים, לזהות ולקדם את החוזקות שיש בילדים, כדי לעזור להם לפתח אותם לכוחות-על של ממש.

בימים אלה יצא לאור הספר: "כוחות העל של ילדי הקשב", זמין בחנויות ספרי הקדש המובחרות.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד כותרות

אקטואליה בהלכה

כללי

מלחמות היהודים

כללי

להתפלל על כולם

כללי

תגיד זמן, והזמן עובר

אולי יעניין אותך גם

WhatsApp Image 2023-09-22 at 09.32.21
מרגש: כך התכוננו ב'חלקי' סניף רחובות את יום כיפור
WhatsApp Image 2023-09-07 at 13.04.29
דף הקהילה - כ' אלול
WhatsApp-Image-2023-08-23-at-19.50.38
מה מעניין את החרדי העובד?
WhatsApp Image 2023-09-07 at 13.04.29
דף הקהילה - יט' אלול
הורדה (9)
"יצאת צדיק" פרק 1
סגור נגישות