צוללים לשגרה

טור אורח

11/03/2024

09:56

צילום מסך 2024-11-03 115432

הרה״ג ברוך צבי גרינבוים

פרשת שמות

גאולה בשלבים
כשמשה רבנו בישר לעם ישראל את בשורת הגאולה – תגובתם הייתה:"ויאמן העם" – הם האמינו שהם יגאלו!
לאחר בשורה זו, הכביד פרעה את העבודה עד שמשה מתאונן לה': "מאז באתי לדבר אל פרעה בשמך – הרע לעם הזה והצל לא הצלת את עמך". מדוע נהיה להם אחרי הבשורה קשה יותר, והגאולה לא הגיעה להם מיד, למה לא תגיע להם בשורת הגאולה בסוף כל התהליך?
ללמדנו על מבחני אמונה מחשלים שצריך לעבור כל אחד בגלות האישית שלו – בדרך לגאולה.
אם למרות הקושי נמשיך להאמין, ונמצא משמעות רוחנית בתוך כל שלב ושלב של הקושי –
זו הדרך לגאולה..
איך מוצאים משמעות רוחנית בקשיים שבדרך?
מתבוננים, מתייעצים, ובעיקר מתפללים לקבל כח ומשמעות..

סטטוס
לשבת

הרב שלמה ליפשיץ
רב הקהילות החרדיות הר יונה ג' ויסודות בני ברק

שאלה:

בשבועות האחרונים, עברנו ימים מרוממים. חגי תשרי העלו אותנו לפסגות, והנה השבוע ביום ראשון אני מגיע לעבודה, מתבונן סביבי ומרגיש איך הסביבה שברובה חילונית, לא עברה את מה שעברתי, ועולם כמנהגו נוהג. אני חושש שנחיתה כזו ממסמסת את כל ההתעלות של החגים הקדושים, מה לעשות?

תשובה:
שלום לך איש יקר ומתעלה!
השאלה שלך מטרידה בעצם את כולנו. גם מי שלא עובד בסביבה חילונית, וכל סובביו אכן התעלו בחודש תשרי, חווה סוג של נחיתה אל ימי החול, ועסוק בשאלה איך לא למסמס את ההתעלות של ימי הקודש. כמובן שכשנמצאים בסביבה שלא התעלתה ואינה עסוקה בשאלה הזו, היא הופכת משמעותית יותר.

ובכן, האדם הוא יצור חברתי, והסביבה משפיעה עליו. חשוב להיות מודע לכך. אי אפשר לבטל לחלוטין את השפעת הסביבה, אך חשוב לגבש צירי השפעה נוספים. בגיל הבחרות למשל, ההשפעה הסביבתית-חברתית דומיננטית מאוד, ותופסת את המרחב. אך ככל שאדם מתבגר, הוא אמור לגבש עולם פנימי שיהיה עיקר עולמו. אין הכוונה שצריך להסתגר ולא לדבר עם הסביבה, אך ככל שהעולם הפנימי עשיר יותר ומותאם לאישיות, כך הוא הופך להיות ציר ההשפעה העיקרי, ולא הסביבה החברתית.

ככל שאדם צעיר יותר, השפעת הימים הקדושים היא סביבתית. אנשים צעירים אכן עסוקים בחיפוש אחר מנין גדול יותר, בנוסח מסוים ומוכר יותר, בתקווה לייצר את אותה התעוררות שמגיעה מהציבור. ככל שהאדם מתבגר, הוא אמור להתמקד בעולמו הפנימי ולחפש השפעות פנימיות שמגיעות מתוכו. כך התפלה שלו תהיה טובה יותר, כי הוא יבין יותר את עבודת התפלה. החזרה בתשובה שלו תהיה פנימית יותר, כי הוא יבין יותר את הצורך לחזור בתשובה. והעיקר – הוא יגבש עולם פנימי שיש בו כמיהה לקרבת אלוקים ולעבודת ה' אמיתית.

כאשר אדם מתמקד בעיקר בעולמו הפנימי, החוויות שלו הן גם פנימיות. הוא רוכש עושר רוחני, שאין בכוח הסביבה לבטל אותו.

לפעמים אנחנו נמצאים בסביבה טובה כל כך, עד שאנו שוכחים לעשות את השינוי הזה, וממשיכים להיות מושפעים רק מהסביבה. במילים אחרות, אנחנו שוכחים להתבגר… וכך כל הרוחניות נשארת חיצונית ומופעלת על ידי הסביבה, העולם הפנימי הרוחני נשאר דל וכולו כקש לפני רוח.

אתה צריך לשמוח על כך שלך לא נותנים להתבלבל. אתה נמצא בסביבה שמחייבת אותך ליצור עולם רוחני פנימי, שלא נסמך על השפעת הסביבה. ככל שתשקיע בבניית עולמך הרוחני הפנימי, הסביבה לא תגרום לרוחניות שתרכוש להתמסמס. תהיה רק בחינת טופח על מנת להטפיח – ההתעלות שהתעלית תגרום לך להתעלות גם במידות טובות ושאר ערכים, כך שתהווה דוגמה לכל הסובבים אותך, עד שהם יחפצו להתעלות כמוך.

בברכת חורף בריא,
שלמה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד כותרות

כללי

מי בראש

כללי

מקום דיבור ופלייסטוקן

חינוך

ההזדמנות של 'הבן השני'

אקטואליה

דור הולך ובא

אולי יעניין אותך גם

הורדה (9)
"יצאת צדיק" פרק 1
father-and-son-gcaaa63e3f_1920
אבות עם בנים
AdobeStock_218515260_Preview
כשהטשולנט מנצח את פרשת השבוע
סגור נגישות